Life of Matheo (Nederlands)

Het verhaal:
“Life of Matheo” is een verhaal dat gaat over de jonge Matheo uit Kameroen. Op een dag wordt hij door zijn moeder op pad gestuurd om een boodschap te gaan doen in een ander dorp in de buurt. Zijn moeder verteld hem expliciet niet van het pad af te wijken vanwege de gevaren van de savanne.
Matheo is nog maar net begonnen aan zijn wandeling of hij wordt aangesproken door een kraai die hem over een kortere en spannendere route verteld. De kraai vindt het maar saai dat Matheo altijd diezelfde route loopt en weet Matheo te overtuigen om zijn advies op te volgen. Matheo besluit naar de kraai de luisteren; niet wetende wat hem onderweg allemaal te wachten staat.

Onderweg komt Matheo nog meer dieren tegen: dieren die allemaal hun eigen kijk op het leven hebben. Allemaal leren ze Matheo bewust of onbewust wijze levenslessen die Matheo’s leven zullen beïnvloedden. Dit maakt “Life of Matheo” zo’n mooi verhaal vol fantasie en wijsheden uit het dagelijks leven.

De voorstelling:
In dit project ontmoeten Micha Lorenz, Antoine Duijkers, Miguel Boelens en Teun Creemers elkaar op het podium om het verhaal van Matheo muzikaal vorm te geven. Voor een jonger publiek nodigen ze ook Hans Platenkamp uit om als verhalenverteller zich bij de groep te voegen.
In de voorstelling gaan muziek en verhaal hand in hand. De muziek brengt je voorbij scènes uit het kleurrijke Afrika waarbij de geluiden en het ritme een uitstekende prestatie leveren in het stimuleren van je voorstellingsvermogen. Door alleen al te luisteren is het alsof je  naast Matheo staat in de surrealistische wereld die in realiteit dichter bij de werkelijkheid staat dan je in eerste instantie denkt.

De cd:
Life of Matheo - CD

Begin 2017 is er een cd opgenomen met de muziek van een deel van het repertoire van “Life of Matheo”. De muziek is ontzettend goed gemixt door Marcel van de Beeten en het sfeervolle design van de hoes is gemaakt door Charlotte Hofmans. (De cd is te koop bij concerten of via een e-mail naar info@teuncreemers.com en kost €10,-.)

Waarom “Life of Matheo”?:
Teun Creemers: Eigenlijk is “Life of Matheo” het resultaat van een combinatie van 2 wensen die ik met elkaar wilde verbinden.

Ik vind het altijd enorm belangrijk dat muziek kan verbinden en dat was daarom dus mijn grootste doel toen ik begon met het schrijven voor dit project. Ik wil niet dat alleen de typische jazzluisteraar mijn muziek kan waarderen maar ik wil dat iedereen de muziek mooi kan vinden op zijn eigen manier terwijl het nog steeds leuk en uitdagend repertoire blijft om te spelen.

Daarbij komt dat ik steeds vaker merk dat kinderen geen idee meer hebben van echt gespeelde muziek. Ze luisteren alleen nog maar naar dj’s of over-geproduceerde popmuziek terwijl ze niet eens weten wat voor instrumenten ze nu eigenlijk horen. Met dit programma wil ik muziek weer aanbieden aan kinderen en het toegankelijk genoeg maken zodat ze er wellicht iets van leren of door geënthousiasmeerd raken.

Ik ben ervan overtuigt dat “Life of Matheo” dat doet. Het stimuleert kinderen namelijk om zelf een beeld te schetsen bij wat ze horen in de muziek. Hans, de verhalenverteller, stuurt ze een klein beetje in de juiste richting, maar de muziek speelt de hoofdrol in het stimuleren van hun fantasieën. Dit is bijvoorbeeld ook een van de voornaamste redenen dat ik geen beeldmateriaal wilde gebruiken in het programma. Waarom iets ‘verklappen’ als de kinderen het zelf ook kunnen bedenken?

Kindervoorstelling voorbeeld:
Hier is een kort stukje uit de voorstelling op Music Meeting in Nijmegen: